Logo serwisu.

Masz pytania? Zadzwoń!

Pokaż moduł: Menu mobilne.

Sprzedaż: +48 605 347 510

Sprzedaż: +48 533 080 900

CalHumus to linia nawozów granulowanych pozyskiwanych z naturalnych złóż kredy jeziornej o wysokiej zawartości kwasów humusowych.

Produkty stosowane w uprawach polowych, sadowniczych, warzywniczych oraz na użytkach zielonych, które służą do poprawy właściwości fizykochemicznych i utrzymania odpowiedniego odczynu gleby, mają wpływ na ilość i jakość uzyskiwanych plonów.

Instrukcja stosowania

Środek wapnujący przeznaczony do odkwaszania każdego rodzaju gleby. Szybko poprawia odczyn gleby, co umożliwia roślinom lepsze pobieranie składników pokarmowych oraz ogranicza pobieranie metali ciężkich.

Wielkość dawki należy ustalić indywidualnie na podstawie przeprowadzonych badań odczynu gleby (pH), jej kategorii agronomicznej oraz wymagań i warunków uprawy.

Zabieg wapniowania najlepiej wykonać w okresie jesiennym i wiosennym. Może być stosowany także bezpośrednio przed największym zapotrzebowaniem roślin na składniki pokarmowe. Przy zastosowaniu pogłównym zaleca się nie przekraczać dawki 500kg CaO/ha.

PFC 2: Środek wapnujący

Wapno nawozowe pochodzenia naturalnego - kopalina odpowiadająca odmianie 06a niezawierająca magnezu

Całkowity tlenek wapnia (CaO): 45% (m/m)

Liczba zobojętnienia: 52 (ekwiwalent CaO)

Reaktywność: 59% (próba kwasu chlorowodorowego)

Wielkość granul: 2 - 6 mm (90%)

Gęstość nasypowa: 1,25 - 1,35 kg/dm³

Produkt stanowi połączenie trzech składników: kredy jeziornej, kwasów humusowych i węgla organicznego

Wapno nawozowe pochodzenia naturalnego - kopalina odmiana 07a niezawierająca magnezu

Całkowity tlenek wapnia (CaO): min. 30% (m/m)

Liczba zobojętnienia: 42 (ekwiwalent CaO)

Wielkość granul: 2 - 6 mm (95%)

Gęstość nasypowa: 1,1 - 1,2 kg/dm³

Produkt stanowi połączenie trzech składników: kredy jeziornej, kwasów humusowych i węgla organicznego

Produkt posiada świadectwo kwalifikacji do stosowania w rolnictwie ekologicznym, został umieszczony w wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/600/2021.

Korzyści ze stosowania

  • Poprawa właściwości fizykochemicznych oraz utrzymanie odczynu gleby wpływają na wielkość i jakość plonu;
  • Zwiększenie retencji glebowej, ograniczając skutki suszy;
  • Zwiększenie żyzności gleby;
  • Poprawa przyswajalności składników mineralnych, takich jak azot czy fosfor;
  • Wspomaganie prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego oraz młodych pędów zielonych;
  • Ograniczenie negatywnego działania niektórych pierwiastków fitotoksycznych np. glinu

Zmniejsza zakwaszenie gleby

Naturalne pochodzenie produktu

Zawiera węgiel organiczny

Zmniejsza skutki suszy

Wysoka dawka kwasów humusowych

Orientacyjne dawki środka wapnującego:

Kategorie agronomiczne gleb

Odczyn pH

Bardzo Kwaśny

Kwaśny

Lekko kwaśny

Bardzo lekkie

900 kg/ha

500 kg/ha

300 kg/ha

Lekkie

1100 kg/ha

800 kg/ha

400 kg/ha

Średnie

1300 kg/ha

1000 kg/ha

500 kg/ha

Ciężkie

1500 kg/ha

1100 kg/ha

700 kg/ha

Użytki zielone

900 kg/ha

700 kg/ha

300 kg/ha

Kontakt

Cezary Borkowski

Dyrektor Handlowy

Katarzyna Kossakowska

Kierownik Działu Handlowego

Irena Olearczyk

Starszy Specjalista ds. Sprzedaży

Logo serwisu.

Ukryj moduł.

Ciasteczka cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies. To niewielkie pliki zawierające ciąg znaków, które są wysyłane i zapisywane na urządzeniu użytkownika.

Dowiedz się więcej...
  • Pliki umożliwiające prawidłowe działanie Serwisu oraz funkcjonalności, z których Użytkownik chce skorzystać, np. uwierzytelniające pliki cookies czy pliki sesji użytkownika. Do tej grupy zaliczamy także pliki związane z mechanizmem Google reCAPTCHA, który jest niezbędny do bezpiecznego wysłania formularzy kontaktowych. Bez ich zapisania na urządzeniu Użytkownika korzystanie z Serwisu jest niemożliwe.
  • Pliki umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i dostosowanie ich do jego potrzeb, np. w zakresie wybranego języka, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej. Pozwalają one Usługodawcy na poprawę funkcjonalności i wydajności strony. Wyłączenie tych ciasteczek spowoduje, że pewne funkcjonalności strony WWW nie będą dostępne.
  • Do tej kategorii należą cookies, które umożliwiają przechowywanie danych, powiązanych ze statystykami (np. czas trwania wizyty). Tworzone i wykorzystywane są przez naszego partnera firmę Google i jego usługę Google Analytics. Umożliwiają one realizację modelu biznesowego poprzez m.in. zbieranie informacji nt. odwiedzających stronę WWW. Ich wyłączenie może być przyczyną niższego poziomu świadczenia usług spowodowanego brakiem możliwości analizy odwiedzin, kręgów zainteresowań itp. Wyłączenie tych ciasteczek nie spowoduje braku jakiejkolwiek funkcjonalności strony WWW.
  • Do tej kategorii należą cookies, które umożliwiają przechowywanie danych, powiązanych z reklamami. Tworzone i wykorzystywane są przez naszego partnera firmę Google i jego usługi Google AdSense i DoubleClick. Umożliwiają one realizację modelu biznesowego poprzez wyświetlanie reklam naszego serwisu WWW. Ich wyłączenie może być przyczyną niższego poziomu świadczenia usług spowodowanego brakiem możliwości realizacji przez Usługodawcę przychodów mających istotny wpływ na działanie i rozwój Serwisu. Wyłączenie tych ciasteczek nie spowoduje braku jakiejkolwiek funkcjonalności strony WWW.
  • Określa, czy dane użytkownika mogą zostać wykorzystane do celów reklamowych. Opcja ta umożliwia realizację modelu biznesowego poprzez wyświetlanie reklam naszego serwisu WWW. Jej wyłączenie może być przyczyną niższego poziomu świadczenia usług spowodowanego brakiem możliwości realizacji przez Usługodawcę przychodów mających istotny wpływ na działanie i rozwój Serwisu. Wyłączenie tej opcji nie spowoduje braku jakiejkolwiek funkcjonalności strony WWW.
  • Określa, czy dane użytkownika mogą zostać wykorzystane w reklamach spersonalizowanych (tzw. remarketing). Wyłączenie tej opcji nie spowoduje braku jakiejkolwiek funkcjonalności strony WWW.